MKB-bedrijven worden steeds vaker aangevallen. Bedrijven worden gewoon platgelegd en er wordt losgeld gevraagd. De schade is vaak enorm.
Gelukkig is er soms ook goed nieuws. In de voortdurende strijd tegen cybercriminaliteit worden innovatieve technologieën ingezet om hackers te slim af te zijn. Nieuw op dit gebied is de introductie van nomadische honeypots. Dit systeem van lokaas verbetert de detectie van cyberaanvallen.
De evolutie van Honeypots
Honeypots, ook bekend als digitale lokazen, zijn al langer een instrument voor het detecteren van cybercriminaliteit. Hoe werkt het? Ze bootsen kwetsbare systemen na om aanvallers te lokken, waardoor waardevolle inzichten worden verkregen over hun methoden en doelstellingen. Echter, de traditionele, zogenaamde statische honeypots hebben aan waarde ingeboet door hun voorspelbaarheid; eenmaal ontdekt door hackers, verliezen ze snel hun effectiviteit.
De introductie van nomadische honeypots brengt hier verandering in. Deze moderne lokazen verplaatsen zich voortdurend binnen het netwerk, waardoor ze moeilijker te herkennen en te omzeilen zijn voor cybercriminelen. Deze aanpak maximaliseert niet alleen de levensduur van de honeypots, maar biedt ook uitgebreide data over de evolutie van cyberaanvallen.
Geïnspireerd door militaire strategieën
Het concept van nomadische honeypots is afgeleid van de militaire strategie genaamd Moving Target Defense, die stelt dat een bewegend doel moeilijker te raken is. Deze filosofie is overgenomen in de cybersecuritywereld via de technologie van Automated Moving Target Defense (AMTD), die een proactieve houding in de verdediging tegen cyberaanvallen promoot. Voorspellingen van Gartner suggereren dat tegen 2025 een kwart van alle cloudapplicaties gebruik zal maken van AMTD-technologieën, een trend die zich naar verwachting zal voortzetten naar hardware en software.
Belang van samenwerking
Hoewel de technologische vooruitgang in cybersecurity hoopvol is, blijft samenwerking tussen verschillende spelers essentieel. De inzet van netwerken van nomadische honeypots maakt het mogelijk om in realtime uitgebreide cyberintelligentie te verzamelen. Echter, het volledige potentieel van deze inlichtingen kan alleen worden benut door samenwerking en informatie-uitwisseling tussen organisaties, overheidsinstellingen en cybersecuritygemeenschappen.
Het delen van kennis over opkomende bedreigingen, aanvalstechnieken en indicatoren van compromittering stelt de hele gemeenschap in staat om een breder perspectief te ontwikkelen en gezamenlijk cyberdreigingen een stap voor te blijven. Deze collectieve aanpak versterkt de verdediging tegen cybercriminaliteit aanzienlijk, waardoor een verenigd front tegen cyberbedreigingen wordt gevormd.
(Bron: TW.nl)