Het idee dat het MKB niet interessant is voor internetcriminelen is flink achterhaald. Elke organisatie met een database kan vandaag de dag doelwit zijn van internetcriminelen. Uit onderzoek van Allianz, in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos, blijkt dat er bij veel MKB-ondernemers een veilig gevoel heerst als het gaat om de beveiliging van hun IT-omgeving. Onterecht, gezien de explosieve toename van het aantal digitale aanvallen.
Ondernemers zijn doelwit
Ondernemers zijn in het bezit van bank-, creditcard en persoonlijke gegevens die zeer aantrekkelijk zijn voor criminelen. Dit is een mooi chantagemiddel voor internetcriminelen om losgeld te eisen wanneer ze eenmaal beschikken over deze gegevens. Omdat het ondernemers vaak ontbreekt aan de tijd om zich goed te wapenen tegen internetcriminaliteit, zijn ze een makkelijk doelwit.
Gebrek aan kennis
Een bijkomend probleem is het gebrek aan kennis, personeel en middelen om een digitale aanval te herkennen en te voorkomen. Slechts weinig MKB-bedrijven hebben een eigen IT-beheerder en als ze die wel hebben, dan verwachten ze vaak dat daarmee alles opgelost is. Niets is minder waar: ook wanneer je ICT uitbesteed hebt aan een derde partij blijf je als ondernemer verantwoordelijk voor de gevolgen. Daarom is Samen Digitaal Veilig in het leven geroepen. Dit platform ondersteunt je en biedt zekerheid dat de digitale veiligheid van jouw bedrijf goed geregeld is. Samen Digitaal Veilig heeft daarom ook een checklist voor leveranciers ontwikkeld.
Elke kleine stap is een stap in de goede richting
Er is geen reden tot paniek, want met wat simpele stappen kun je het risico op een digitale aanval al flink verkleinen. Het platform Samen Digitaal Veilig beschikt over een elektronische leeromgeving. Via korte video’s en het beantwoorden van een paar vragen achteraf vergroot je het bewustzijn bij jezelf, maar ook bij jouw ondernemers. Door medewerkers bewust te maken van het gevaar van internetcriminelen is je bedrijf al een stuk digitaal veiliger.