Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Cybercriminelen werken steeds vaker samen om MKB’ers te raken

Cybercriminaliteit wordt steeds meer geoptimaliseerd om het lokale midden- en kleinbedrijf (mkb) te raken. Criminelen worden steeds inventiever en proberen nieuwe manieren te zoeken om bedrijven nóg beter te kunnen raken. En ze delen die nieuwe methodes ook met elkaar. Uit onderzoek blijkt dat internetcriminelen steeds meer samenwerken en hun software delen en zelfs verkopen. Er is zo een hele economie ontstaan rondom internetcriminaliteit.

Belangrijke bevindingen

  • Kleine bedrijven zijn een steeds groter doelwit: gemiddeld krijgt het mkb te maken met 11 cyberdreigingen per dag. De verwachting is dat dit getal zal gaan stijgen als cybercriminelen meer gaan samenwerken.
  • De grootste aanvallen van 2021 zijn mogelijk uitbesteed. Dat betekent dat de makers van de geavanceerde gijzelsoftware niet degenen zijn die aanvallen uitvoeren. Het benadrukt de groeiende gedeelde economie binnen cybercriminaliteit.
  • Openbare cloudplatforms hosten onbewust malware en dat is slecht nieuws voor ondernemers. Die maken vaak gebruik van applicaties die in de cloud draaien en zijn daardoor extra kwetsbaar.
  • Oud in een nieuw jasje: oude tactieken – zoals phishing – worden nog steeds gebruikt en zijn ook effectief, voornamelijk vanwege hun schaalbaarheid. Deze zullen relevant blijven, ook als digitale innovaties op de markt komen.

Techone ontvangt als eerste bedrijf in Nederland het NIS2 Quality Mark-certificaat
Interview Forvis Mazars: ‘Cybersecurity moet een doorlopend proces zijn, net zoals je wekelijkse financiële status’
ABN AMRO peilt cyberveiligheid in de bouwsector
Bestel hackers online! Serieus gevaarlijk
De Europese Commissie verzoekt 23 lidstaten volledige implementatie van NIS2 richtlijn