Cyberaanvallen ontwikkelen zich van klassieke afpersing met gestolen gegevens tot een wijdverspreid probleem. Cybercriminelen hebben hun werkwijze geprofessionaliseerd. Ze beschikken over de nieuwste technologie en gaan steeds agressiever te werk. Waar eerder vooral grote ondernemingen doelwit waren, worden nu ook kleine en middelgrote bedrijven steeds vaker slachtoffer. Vooral IT-dienstverleners, maar ook bedrijven in sectoren als de detailhandel, logistiek en gezondheidszorg, lopen verhoogd risico. Eigenlijk zijn alle mkb-bedrijven prooi. Criminelen richten zich op doelwitten die relatief eenvoudig te hacken zijn.
CCINFO, de site van cybercrime-expert Peter Lahousse, geeft wekelijks een lijst met wereldwijd gehackte bedrijven weer op www.ccinfo.nl. Een uitstekende site die de omvang van de dreigingen goed in beeld brengt.
De bedragen die als losgeld worden geëist, blijven stijgen, wereldwijd inmiddels naar schatting meer dan 1 miljard euro, met gemiddelde bedragen van 50.000 tot 500.000 euro. Het werkelijke bedrag ligt waarschijnlijk hoger, omdat veel incidenten niet worden gerapporteerd.
Naast het betalen van losgeld kampen bedrijven vaak met wekenlange uitval, wat grote gevolgen heeft. In sommige gevallen kunnen bijvoorbeeld bestellingen niet worden verwerkt, liggen systemen in productiebedrijven stil, of zijn klantendiensten niet bereikbaar. Het is van cruciaal belang dat bedrijven zichzelf beter beschermen.
Duizenden bedrijven wereldwijd worden gehackt. Hier staat de lijst van de bedrijven die deze week zijn gehackt. Deze bedrijven liggen dus plat en kunnen niet opereren. Allemaal dachten ze dat het hen niet zou overkomen.