Waarom wanen we ons allemaal (schijn)veilig?
Vrijwel iedereen heeft een virusscanner en een firewall. En de cloud is hét nieuwe toverwoord op het gebied van veilig werken. Maar zijn onze gegevens echt voldoende beschermd? Of is het niet meer een gevoel van schijnveiligheid?
We denken dat we het al goed hebben geregeld, dat we veilig zijn
Dat we ons online veilig wanen is eigenlijk best logisch. Cybersecurity is gewoon heel complex. Wie snapt het nu echt? Wie leest alle software contracten en overeenkomsten? Wie controleert regelmatig of de website back-ups in orde zijn? Of dat de nieuwste WordPress versie is geïnstalleerd? Wie vervangt elke drie jaar al zijn apparatuur? Wie laat af en toe back-ups van de belangrijkste systemen terugzetten? Bijna niemand want we zijn bezig met onze business.
IT besteden we vaak uit. IT-bedrijven doen wat is afgesproken en vaak is er vanuit kostenoogpunt minder focus en aandacht voor het security deel. Dat is niet de fout van IT-bedrijven maar van alle betrokken partijen. Veiligheid kost geld, er zijn meerdere opties en vaak kiest men niet voor de duurste oplossing. Zonder het te realiseren kies je dan onbewust voor een iets lagere veiligheid.
En zo is het al jaren. Het gaat dus al heel lang goed. We werken al heel veel jaren digitaal en veilig. Daardoor denken we allemaal: het is oké. Het idee ‘Ik heb geen problemen dus kennelijk ben ik veilig’ is logisch. Het heeft ons gevoel van schijnveiligheid versterkt.
De illusie van veiligheid
Helaas worden hackers steeds slimmer. Ze gebruiken nieuwe trucjes om bedrijven binnen te dringen. Neem bijvoorbeeld de ‘zero-day’ exploits. Dat zijn hacks die profiteren van zwakke plekken in software waar de makers nog geen weet van hebben. Wat eerst genoeg leek om ons te beschermen, blijkt nu toch onvoldoende. De standaard beveiligingsmaatregelen zijn niet meer zo effectief als vroeger. We moeten onze aanpak herzien en proactief zijn in het versterken van onze digitale omgeving. Samen met onze leveranciers. Anders blijven we kwetsbaar voor de voortdurende aanvallen van cybercriminelen.
Tijd voor verbetering
Het is duidelijk dat de tijd is gekomen voor alle bedrijven om onze aanpak op het gebied van cybersecurity te verbeteren. Het Samen Digitaal Veilig programma biedt je opties om de cyberveiligheid van je bedrijf te verbeteren.
Verbeter je basis cyberhygiëne
Lees wat je direct kunt doen voor een veilige online basis.
Train gratis je medewerkers
8 video’s van 2 minuten.
Deelnemen
Meld je kosteloos aan en begin vandaag nog met het verbeteren van je cybersecurity.