Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Jeugd hackt massaal én succesvol dankzij jouw oude laptop en software

Veel bedrijven worden aangevallen door niet-professionele, zogenaamde gelegenheidshackers. Ze worden gedwongen losgeld te betalen. Hoe zit dat precies?

Hacken normaal onder jongeren

Een tijdje geleden publiceerden wij een artikel waarin naar voren kwam dat in Engeland 20% van de jeugd hacken een legitieme manier vindt om geld te verdienen. Ook in Nederland zijn  jonge hackers actief. Het nieuws staat vol met grote hacks bij grote bedrijven door bekende hackersgroeperingen. Kennelijk werken de koppen van de kranten als magneten. De enorme sommen losgeld die gehackte grote bedrijven vaak betalen spreken tot de verbeelding. Net zoals de Great Train Robbery en bankovervallers van vroeger die miljoenen buit maakten, willen sommige jongeren snel geld verdienen en snel rijk worden. Dat was vroeger zo. Dat is nu nog steeds het geval. Er zijn meer digitale inbraken dan gewone inbraken.

Hacken is eenvoudig te leren

De tools om in te breken staan op YouTube. De cursussen om “ethical hacker” te worden, zijn gratis of een paar euro per maand. Maar ethisch hacken is ook hacken en wat als iemand de geleerde kennis fout gaat gebruiken?

Dit is exact wat er dagelijks gebeurt, maar waarover je weinig terugleest in de krant. Elke dag worden er bedrijven aangevallen en worden bedragen van 5.000 tot 50.000 euro, of nog veel meer, aan losgeld gevraagd.

Verouderde systemen en back-ups zijn een risico

Verouderde systemen, software en apparatuur, het gebrek aan goed werkende back-ups en medewerkers die vergeten updates te installeren: ze maken het allemaal makkelijk om bedrijven aan te vallen en in sommige gevallen zelfs plat te leggen. Uiteraard zijn er nog veel meer risico’s en benoemen we alleen de grootste. Wat echt opvalt, is dat bijna alle ondervraagde bedrijven in ons onderzoek denken dat het hen niet gaat overkomen. De cijfers bewijzen dat dit helaas niet zo is. Het gevoel van schijnveiligheid is alom aanwezig.

Ondersteuning van Samen Digitaal Veilig

We nodigen je graag uit om kosteloos deel te nemen aan het Samen Digitaal Veilig programma, een initiatief dat gericht is op het versterken van digitale veiligheid binnen organisaties. 

Lees meer over het SDV-programma

Verbeter je basis cyberhygiëne

Lees wat je direct kunt doen voor een veilige online basis.

Train gratis je medewerkers

8 video’s van 2 minuten.

Deelnemen

Meld je kosteloos aan en begin vandaag nog met het verbeteren van je cybersecurity.