Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

De toegankelijke taal van het NIS2 Quality Mark volgens cybersecurity redacteur Jan Meijroos

De digitale wereld is continu in beweging, en met die verandering komen ook nieuwe uitdagingen voor bedrijven, vooral als het gaat om cybersecurity. Voor veel mkb-bedrijven en kleine ondernemingen is het vaak een (te) abstract begrip dat moeilijk te vatten is. Dat je je huisdeur en je auto goed op slot moet doen, snapt iedereen. Maar data beveiligen en back-ups versleutelen… dat is niet voor iedereen direct herkenbaar. Als journalist die veel over cybersecurity en technologie schrijft, merk ik dat veel bedrijven cyberveiligheid en informatiebeveiliging dan ook lastige onderwerpen vinden. Men snap de urgentie maar wordt vaak overweldigt door jargon. Toch moet iedereen de komende tijd aan de bak.

De hele toeleveringsketen veilig

Met de nieuwe Europese cyberwet in aantocht, de NIS2, komt er het nodige af op álle bedrijven in Nederland. Organisaties die belangrijk zijn voor de samenleving, de zogenaamde NIS2-bedrijven, moeten extra hun best doen om hun digitale netwerken en systemen te beschermen tegen problemen zoals storingen of afpersing. Dit betekent ook dat ze moeten samenwerken met hun directe leveranciers om de hele toeleveringsketen veilig te maken. Hier komt het NIS2 Quality Mark in beeld, een keurmerk dat specifiek is ontwikkeld voor die laatste doelgroep.

Het NIS2 Quality Mark biedt namelijk een lichtpuntje voor veel ondernemers die toeleveranciers zijn van grote en essentiële bedrijven. Vaak worden deze kleinere bedrijven overrompeld door complexe wetgevingen die hen verplichten om zware, vaak onbegrijpelijke maatregelen te nemen. Het resultaat? Hakken in het zand en weerstand tegen de veranderingen. Maar dit keurmerk pakt het anders aan.

Begrijpelijke taak, drie niveaus

Wat het NIS2 Quality Mark zo toegankelijk maakt, is de begrijpelijke mensentaal waarin het is opgesteld. Geen ingewikkeld jargon, maar duidelijke, toepasbare richtlijnen. Hierdoor weten ondernemers precies wat er van hen verwacht wordt zonder overweldigd te raken.

Daarnaast is het keurmerk opgebouwd uit drie niveaus: QM10, QM20 en QM30. Deze niveaus zijn afgestemd op het belang en de omvang van de organisatie, waardoor het behalen van het keurmerk een stuk eenvoudiger wordt. Het is niet nodig om onnodig zware maatregelen door te voeren; de lijsten zijn overzichtelijk en duidelijk, wat de drempel verlaagt om aan de slag te gaan.

En dat is cruciaal, want het behouden van grote klanten is voor veel kleine ondernemers van levensbelang. Door het NIS2 Quality Mark kunnen zij aantonen dat zij voldoen aan de benodigde cybersecuritymaatregelen, wat vertrouwen wekt bij hun grotere klanten en hen een stap voor blijft in de concurrerende markt.

Waardevolle klanten behouden

Kortom, het NIS2 Quality Mark biedt een laagdrempelige, begrijpelijke en effectieve manier voor mkb-bedrijven om hun cybersecurity op orde te krijgen. Dit niet alleen om te voldoen aan wetgevingen, maar vooral om hun waardevolle klanten te behouden en hun positie in de markt te versterken.

Meer informatie vind je op de NIS2 Quality Mark website. 

Woningcorporaties gehackt? Bekijk aflevering 3 van de videoserie “Digitaal Veilig Ondernemen”
‘Cybersecurity is niet sexy. Je security op orde krijgen is gewoon hard werken’
Danielle Vos, ICTWaarborg: ‘Veel ICT-organisaties leverendiensten aan NIS2-bedrijven. Het is belangrijk dat zij voldoen aan Europese richtlijnen vanwege de ketenaansprakelijkheid’ 
NIS2 en het beschermen van belangen
DTC maakt subsidie cybersecuritysteun voor micro- en kleine ondernemingen bekend