Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Hackers plegen CEO-fraude in verpakkingsindustrie

hackers plegen CEO-fraude

In de videoserie Digitaal Veilig Ondernemen onderzoeken we de digitale veiligheid van mkb-bedrijven. Diverse ondernemers en branchevertegenwoordigers door heel Nederland openen hun deuren voor cybersecurityredacteur Jan Meijroos. Zo ontdekt hij hoe men omgaat met digitaal werken en informatiebeveiliging.

Deze keer vinden we hem in Zaandam, in witte kleding en een opvallend blauw netje op zijn hoofd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de strenge hygiëne bij Koninklijke Hordijk, producent van duurzame verpakkingsoplossingen voor de food & agri-sector. Het is daar letterlijk plastic fantastic!

In aflevering 7 krijgen we een rondleiding van CEO Rik Hennink en spreken we met Rob Hordijk, process optimisation & IT-manager bij het bedrijf. Rob legt uit hoe de aansturing en de monitoring van de fabrieken door ICT gebeurt. Ook vertelt hij over CEO-fraude waar men mee te maken heeft gehad en komt de NIS2 richtlijn – de Europese cyberwet – voorbij als gespreksonderwerp.

Directeur Harold de Graaf, van branchevereniging NRK (Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie) vertelt over de zorgplicht in de keten als onderdeel van de nieuwe Europese wetgeving. Hij licht de rol van de branchevereniging toe – wat kan deze betekenen voor leden op het gebied van cybersecurity – en roept bedrijven op hun eigen risico’s goed te beoordelen: ‘Je waant je veilig, totdat het misgaat.’

Meer ondernemers aan het woord? Bekijk hier de 6 vorige afleveringen van Digitaal Veilig Ondernemen:

‘Belonen van bedrijven zou een enorme stimulans zijn om cybersecurity serieus te nemen’
‘Soft skills trainen bij cybersecurityprofessionals, daar heb je je hele leven wat aan’
NIS2 gaat vandaag van start in Europa – België en Kroatië lopen voorop
‘Denk niet vanuit een compliance-gedreven maar vanuit een weerbaarheid-gedreven benadering’
NIS2 registratie: versterk je cyberveiligheid