Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

NIS2 wetgeving deadline nadert snel, nu beginnen!

Deadline NIS2 wetgeving

De deadline voor NIS2, de nieuwe Europese cybersecurityrichtlijn, nadert snel. In heel Europa moeten organisaties vóór 18 oktober aan de strenge eisen voldoen. In Nederland is deze deadline uitgesteld tot het tweede kwartaal van volgend jaar. Een cyberbeveiligingsproject kan zomaar oplopen tot 6-9 maanden, dus er nu aan beginnen verdiend prioriteit.

Het implementeren van de benodigde maatregelen om aan NIS2 te voldoen is geen eenvoudige taak. Het gaat verder dan alleen het verbeteren van de IT-beveiliging; het vereist een uitgebreide aanpak waarbij alle facetten van uw organisatie betrokken zijn. Van het aanpassen van processen en het trainen van medewerkers tot het implementeren van geavanceerde technische oplossingen.

Als u pas volgend jaar begint, loopt u het risico de deadline te missen. Voor alle bedrijven is dat een risico. We zien nu al dat artikel 21.2d, de beveiliging van de keten, veel werk vereist, en we zien dat men (vaak NIS2-bedrijven die de verantwoordelijkheid dragen) wisselt van leverancier. Bedrijven die niet meedoen zullen klanten verliezen.

Het uitstellen van deze cruciale stap kan uw organisatie in een kwetsbare positie brengen, vooral gezien de toename van cyberdreigingen die met name door AI steeds geavanceerder worden. Vorige week berichtte Cybercrimeinfo een groei van 194% van ransomware-aanvallen in Nederland voor 2024.

Door nu te beginnen met de voorbereiding op NIS2, geeft u uw organisatie de tijd en ruimte om een gedegen plan te ontwikkelen en uit te voeren. U kunt gefaseerd werken, problemen identificeren en oplossen zonder de druk van een naderende deadline. Bovendien positioneert u uw organisatie als een leider op het gebied van cybersecurity, wat vertrouwen wekt bij klanten, partners en regelgevers.

Kortom, de boodschap is helder: begin vandaag met de voorbereidingen voor NIS2. Door nu actie te ondernemen, verzekert u de continuïteit, veiligheid en reputatie van uw organisatie op de lange termijn. Wacht niet tot het te laat is. De klok tikt.

Cybersecurity in de bouwwereld: ‘IT-processen op orde hebben, bespaart op de lange termijn geld’
Wat hebben schoonmakers en afpersing met bitcoins met elkaar te maken? Bekijk aflevering 4 van de “Digitaal Veilig Ondernemen”
Folkwin Poelman van Nexis: ‘Wij zorgen voor een one-stop-shop voor cybersecurity-innovatie’
Techone en Samen Digitaal Veilig werken samen aan de implementatie van NIS2
NIS2 ingangsdatum: 1 juli 2025!?