Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

NIS2 registratie: versterk je cyberveiligheid

versterk je cyberveiligheid

De NIS2 registratie is het proces waarbij organisaties vaststellen of ze onder de NIS2 richtlijn vallen en zich melden bij de nationale autoriteiten. Het is essentieel om tijdig actie te ondernemen om aan de nieuwe verplichtingen te voldoen. Speciaal daarvoor heeft het Nationaal Cyber Security Centrum een website ingericht.

Vanaf medio 2025 wordt de NIS2 richtlijn van kracht, en organisaties in essentiële en belangrijke sectoren worden verplicht om zich te registreren bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Deze registratie is een cruciaal onderdeel van de nieuwe wetgeving die is ontworpen om de cyberweerbaarheid van bedrijven in de Europese Unie te versterken. Waarom is deze richtlijn zo belangrijk, en wat betekent dit voor organisaties en (mkb)bedrijven in Nederland?

Wat is de NIS2 richtlijn?

De kern van NIS2 is het verhogen van de cyberweerbaarheid in Europa. Organisaties moeten voldoen aan strengere beveiligingseisen, risicomanagementpraktijken implementeren, en beschikken over adequaat incidentresponsvermogen. Deze maatregelen zijn erop gericht om digitale dreigingen, zoals cyberaanvallen, sneller en efficiënter te kunnen detecteren en verhelpen. Ruim 10.000 NIS2 organisaties en bedrijven in Nederland zijn volgens het NIS2 artikel 21.2d verplicht om te zorgen voor de beveiliging van de keten waar zij deel van uitmaken. Op basis van het risico in de leveringsketen zullen zij cybersecuritymaatregelen moeten opleggen aan hun leveranciers. Die groep leveranciers van 50.000 bedrijven zal ook digitaal veilig moeten werken.

Verplichte registratie en verantwoordelijkheden

Om aan deze nieuwe richtlijn te voldoen, moeten organisaties vanaf oktober 2024 beginnen met registreren via het platform mijn.ncsc.nl. Het NCSC zal deze gegevens gebruiken om een register op te stellen van bedrijven die onder de NIS2 richtlijn vallen. Dit register stelt de overheid in staat om snel contact op te nemen met bedrijven wanneer er een acute dreiging is, of wanneer er behoefte is aan specifieke beveiligingsmaatregelen.

Registratie is niet alleen verplicht, maar brengt ook voordelen met zich mee. Het stelt bedrijven in staat om beter advies te ontvangen van het NCSC en deel te nemen aan de Europese samenwerking op het gebied van digitale veiligheid. Bovendien zal het voldoen aan de registratieplicht helpen om boetes en andere sancties te voorkomen die kunnen oplopen wanneer niet aan de NIS2-eisen wordt voldaan.

De belangrijkste maatregelen

Om aan de NIS2 eisen te voldoen, moeten organisaties onder andere de volgende stappen ondernemen:

  1. Registratie bij NCSC: vanaf oktober 2024 kunnen bedrijven zich vrijwillig registreren via mijn.ncsc.nl, met een verplichte deadline medio 2025.
  2. Incidentrapportage: bedrijven zijn verplicht om ernstige cyberincidenten binnen een bepaalde termijn te melden aan de bevoegde instanties.
  3. Cyberbeveiligingsstrategie: het ontwikkelen van een cyberbeveiligingsbeleid dat specifiek gericht is op risicomanagement en incidentrespons.
  4. Beveiliging van de leveringsketen: verzekeren dat partners en leveranciers voldoen aan de vereiste beveiligingsnormen.

Voorkom boetes en verhoog je cyberweerbaarheid

Het niet naleven van de NIS2 richtlijn kan serieuze financiële gevolgen hebben, met boetes die kunnen oplopen tot miljoenen euro’s, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Organisaties moeten nu beginnen met het aanpassen van hun cybersecuritybeleid om ervoor te zorgen dat ze tijdig compliant zijn met de richtlijn. Bedrijven die hun registratie op orde hebben, profiteren niet alleen van een betere beveiliging, maar ook van verhoogde veerkracht in een steeds gevaarlijker digitaal landschap. Bovendien behouden leveranciers van NIS2 bedrijven hun klanten door veilig te werken.

Meer informatie vind je op https://www.ncsc.nl/over-ncsc/wettelijke-taak/wat-gaat-de-nis2-richtlijn-betekenen-voor-uw-organisatie/registreren

‘Denk niet vanuit een compliance-gedreven maar vanuit een weerbaarheid-gedreven benadering’
NIS2 Quality Mark nu beschikbaar voor heel Europa
Lennart Pikaart: ‘Continu inzicht in je eigen securitypositie én je ketenpartners is essentieel’
Nieuwe subsidieportal voor cybersecurity: vind snel de juiste financiering
Hugo van Aardenne: ‘wetgeving gaat uit van continue beveiliging’