Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

NIS2 Quality Mark nu beschikbaar voor heel Europa

NIS2 Quality Mark nu beschikbaar voor heel Europa

Vandaag,10 oktober 2024, vond de officiële lancering van het NIS2 Quality Mark plaats, een belangrijke mijlpaal in de versterking van digitale veiligheid voor Nederlandse bedrijven. Het NIS2 Quality Mark is een nieuwe, laagdrempelige norm ontwikkeld om organisaties te helpen voldoen aan de eisen van de Europese NIS2-richtlijn. Dit kwaliteitsmerk biedt een flexibele en schaalbare oplossing voor bedrijven van verschillende groottes, en maakt het eenvoudiger om cybersecurity te verbeteren zonder de complexiteit van uitgebreide certificeringen.

Dr. Michel Dutrée sprak over de cruciale rol van dit kwaliteitsmerk: “Met NIS2 moeten bedrijven nu verplicht hun digitale veiligheid naar een hoger niveau tillen. Het NIS2 Quality Mark biedt een gestructureerde oplossing om op verschillende niveaus te voldoen aan deze eisen. Het versterkt de hele keten en bevordert een cultuur van digitale veiligheid waarin iedereen kan bijdragen.”

Drs. Esmé Rijs van  Transport en Logistiek Nederland (TLN):Onze transportbedrijven rijden door heel Europa. Het zou heel vervelend zijn als ze in Italië of in Frankrijk of Portugal aan een andere zware norm moeten voldoen dan in Nederland”.

Dr. Peter Noordhoek, secretaris van de normcommissie en directeur-secretaris van de Stichting Kwaliteitsinnovatie, benadrukte tijdens de persconferentie het belang van deze norm voor met name kleine en middelgrote ondernemingen: “Er zijn in Nederland naar schatting 50.000 mkb-bedrijven die hun cybersecurity dringend moeten verbeteren. Met de komst van NIS2 moeten risico’s in de toeleveringsketen worden aangepakt. Het NIS2 Quality Mark biedt een eenvoudige en effectieve manier om dit te realiseren.”

Cybersecurityexperts, juristen, auditoren en brancheorganisaties zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van het NIS2 Quality Mark. De norm is bedoeld om de hele toeleveringsketen te versterken en bedrijven te helpen hun concurrentiepositie internationaal te verbeteren.

Met het NIS2 Quality Mark zetten Nederlandse bedrijven een belangrijke stap richting een veilig digitaal fundament dat niet alleen de naleving van de wetgeving waarborgt, maar ook zorgt voor een verbeterde samenwerking in internationale markten.

www.nis2qualitymark.eu

www.stichting-kwaliteitsinnovatie.nl

‘Denk niet vanuit een compliance-gedreven maar vanuit een weerbaarheid-gedreven benadering’
NIS2 registratie: versterk je cyberveiligheid
Lennart Pikaart: ‘Continu inzicht in je eigen securitypositie én je ketenpartners is essentieel’
Nieuwe subsidieportal voor cybersecurity: vind snel de juiste financiering
Hugo van Aardenne: ‘wetgeving gaat uit van continue beveiliging’