Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

NIS2 gaat vandaag van start in Europa – België en Kroatië lopen voorop

NIS2 van start in Europa

Vandaag is een belangrijke mijlpaal bereikt in de Europese cyberbeveiliging: de NIS2 richtlijn treedt officieel in werking in België en Kroatië. Deze landen zetten de toon door de nieuwe regelgeving, die de cyberveiligheid van vitale sectoren en belangrijke infrastructuur moet waarborgen, al vroeg te implementeren.

Wat is NIS2?

NIS2 is een Europese richtlijn die de eisen voor netwerk- en informatiebeveiliging aanscherpt en uitbreidt. Organisaties die actief zijn in sectoren als energie, transport, gezondheidszorg en financiële dienstverlening zullen aan strengere eisen moeten voldoen om hun digitale weerbaarheid te vergroten en hun supply chains te beschermen tegen cyberdreigingen.

Nederland en andere EU-Landen volgen

Hoewel België en Kroatië vooroplopen, is de rest van Europa hard op weg om de NIS2 richtlijn ook in te voeren. Nederland heeft de invoering gepland voor medio volgend jaar, met een verwachte startdatum rond 1 juli 2025. Het is essentieel voor Nederlandse bedrijven om zich tijdig voor te bereiden, want de implementatie van een NIS2 compliant systeem kost gemiddeld 6 tot 9 maanden.

Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

NIS2 is niet alleen relevant voor grote organisaties in vitale sectoren, maar ook voor bedrijven in de supply chain die indirect betrokken zijn bij kritieke infrastructuur. Bedrijven moeten nu in actie komen om te voldoen aan de nieuwe verplichtingen. Wij raden aan om nu te beginnen met een stappenplan om compliance te garanderen, zoals het behalen van het NIS2 Quality Mark, dat bedrijven helpt om op een verantwoorde manier aan de eisen van de richtlijn te voldoen zonder onnodige druk op hun leveranciers.

Kom ook in actie!

Wacht niet af tot de laatste minuten van de deadline – start vandaag met de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf voldoet aan NIS2 en de risico’s in de supply chain adequaat beheerst. Op deze website ontdek je hoe je jouw NIS2 project kunt starten en welke tools je daarbij kunnen helpen.

‘Denk niet vanuit een compliance-gedreven maar vanuit een weerbaarheid-gedreven benadering’
NIS2 registratie: versterk je cyberveiligheid
NIS2 Quality Mark nu beschikbaar voor heel Europa
Lennart Pikaart: ‘Continu inzicht in je eigen securitypositie én je ketenpartners is essentieel’
Nieuwe subsidieportal voor cybersecurity: vind snel de juiste financiering