Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Meerdere soorten risico’s in supply chain

Risico's in supply chain

Er zijn meerdere soorten digitale supply chain risico’s die jouw bedrijf kunnen aantasten. Een van de risico’s is dat een toeleverancier niet meer kan leveren als gevolg van een digitale aanval. Dit kan leiden tot productievertragingen, voorraadtekorten, gemiste deadlines en aanzienlijke financiële verliezen.

Een ander risico is dat je (IT-)dienstverlener gehackt wordt, waardoor een aanvaller mogelijk ook toegang krijgt tot jouw digitale systemen. Dit kan resulteren in datadiefstal, bedrijfsspionage, verstoring van bedrijfsprocessen en ernstige reputatieschade.

Een derde risico ontstaat wanneer er een kritieke kwetsbaarheid ontdekt wordt in een van de digitale producten of diensten die je gebruikt in je bedrijfsproces. Kwaadwillende hackers kunnen zo’n kwetsbaarheid uitbuiten, wat kan leiden tot verstoring van diensten en verlies van klantvertrouwen.

De NIS2 verplicht het om deze risico’s en de maatregelen om dit te voorkomen, contractueel goed vast te leggen met leveranciers. Vanuit juridisch en audit perspectief is het aan te raden om gebruik te maken van een toepasselijke en haalbare norm. Een gestandaardiseerde norm, zoals het NIS2 Quality Mark, biedt een juridisch nette en auditbare basis voor deze afspraken als het gaat om mkb-bedrijven. Werk je samen met hele grote bedrijven dan is ISO27001 een logische keuze. Hierdoor kun je duidelijk en consistent communiceren welke beveiligingsmaatregelen verwacht worden van de leveranciers, passend bij hun risicoprofiel, en ervoor zorgen dat ze hieraan voldoen.

Door deze maatregelen en contractuele afspraken te implementeren, kan jouw bedrijf beter voorbereid zijn op digitale supply chain risico’s en kan de impact van dergelijke risico’s effectief geminimaliseerd worden.

Voor meer informatie over de supply chain en normeringen kun je ook kijken op:

https://www.digitaltrustcenter.nl/bescherm-je-organisatie-tegen-supply-chain-aanvallen
https://nis2qualitymark.eu/nl/
https://www.iso.org/standard/27001

Woningcorporaties gehackt? Bekijk aflevering 3 van de videoserie “Digitaal Veilig Ondernemen”
‘Cybersecurity is niet sexy. Je security op orde krijgen is gewoon hard werken’
Danielle Vos, ICTWaarborg: ‘Veel ICT-organisaties leverendiensten aan NIS2-bedrijven. Het is belangrijk dat zij voldoen aan Europese richtlijnen vanwege de ketenaansprakelijkheid’ 
NIS2 en het beschermen van belangen
DTC maakt subsidie cybersecuritysteun voor micro- en kleine ondernemingen bekend