Een grootschalige internationale politieactie heeft de beruchte gijzelsoftwarebende achter Ragnar Locker ontmanteld. De vermoedelijke leider van de groep is opgepakt, en het platform van de bende is offline gehaald. Dit nieuws werd recent bekendgemaakt door Europese rechtshandhavingsinstanties, waaronder Europol en Eurojust.
De hoofdverdachte werd afgelopen maandag gearresteerd in Parijs, en zijn woning in Tsjechië is doorzocht. Daarnaast zijn in Spanje en Letland vijf andere verdachten verhoord in verband met hun betrokkenheid bij de bende. Opmerkelijk genoeg zijn er geen Nederlandse verdachten onder de groep, hoewel vijf servers van de bende in Nederland in beslag zijn genomen, en Nederlandse rechercheurs actief hebben bijgedragen aan het onderzoek.
Losgeldeisen
De gijzelsoftware, die bekend staat als Ragnar Locker, is sinds december 2019 in omloop. Deze software besmette computersystemen en versleutelde de gegevens, waarna de criminelen losgeld eisten van de slachtoffers om de systemen te ontsleutelen en de gevoelige informatie terug te geven. Deze losgeldbedragen konden oplopen tot tientallen miljoenen euro’s. Bovendien dreigden de daders om alle gestolen bestanden openbaar te maken als slachtoffers aangifte deden.
Rechercheurs schatten dat de groep maar liefst 168 organisaties heeft aangevallen. In 2020 hackten leden van de groep bijvoorbeeld de nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal, TAP, en vorig jaar voerden deze een digitale aanval uit op een ziekenhuis nabij Tel Aviv, Israël. De succesvolle internationale samenwerking toont aan dat de strijd tegen cybercriminaliteit steeds intensiever wordt en dat daders van gijzelsoftware niet ongestraft blijven.
Meer weten over gijzelsoftware?
Sinds een paar jaar is er wereldwijd een groeiende dreiging van ransomware. In dit artikel over gijzelsoftware leggen we je alles uit over de diverse ransomware-types, hoe je jezelf tegen een ransomware-aanval kunt beschermen en wat je moet doen als je organisatie met ransomware besmet is.