Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Geen stokbrood meer in Frankrijk

Geen stokbrood meer in Frankrijk

In Mons, een middeleeuws dorp met smalle straatjes in de Provence, het was vroeg in de ochtend toen ik aankwam bij de bakker. Een tiental mensen stond opgewonden te praten. Er was geen brood te koop. De bakker had niet kunnen bakken. Zonder stokbrood kunnen Fransen niet leven. Du pain, du vin, et ainsi de suite is echt een ding.  Mijn vrouw was ook niet zo blij. Vakantie in Frankrijk is nu eenmaal sterk georiënteerd rondom de geur en smaak van vers stokbrood.

De grondstoffenleverancier in Marseille was gehackt. De neef van de eigenaar was drugsverslaafd en had vakantiewerk gedaan op de IT-afdeling bij het bedrijf. Via zijn wachtwoord konden zijn criminele vriendjes alles platleggen.  Het bedrijf moest 40.000 euro betalen.  De neef kreeg 500 euro voor het wachtwoord. Ze hebben de criminelen 30.000 euro betaald, na een korte onderhandeling. Ze hadden geen verzekering en de back-ups werkten kennelijk niet.  

Cybercriminaliteit zit sterk in de lift. Gelukkig komt NIS2-wetgeving eraan in Europa. Binnen 2 maanden wordt de wet actief in België. In Nederland lopen we achter en moeten we volgend jaar klaar zijn. Alle bedrijven zullen hun inspanningen voor een betere digitale veiligheid eindelijk serieus moeten nemen. Kun je straks niet bewijzen dat je alles hebt gedaan, dan raak je je grote klanten kwijt. Die stok werkt beter dan boetes moeten ze in Brussel gedacht hebben toen ze de ketenveiligheid in artikel 21.2d opschreven. Ik denk dat ze gelijk hebben.

Cybersecurity in de bouwwereld: ‘IT-processen op orde hebben, bespaart op de lange termijn geld’
Wat hebben schoonmakers en afpersing met bitcoins met elkaar te maken? Bekijk aflevering 4 van de “Digitaal Veilig Ondernemen”
Folkwin Poelman van Nexis: ‘Wij zorgen voor een one-stop-shop voor cybersecurity-innovatie’
Techone en Samen Digitaal Veilig werken samen aan de implementatie van NIS2
NIS2 ingangsdatum: 1 juli 2025!?