Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

ECB rondt stresstest af, voorbereiding op NIS2 verplichtingen

Stresstest ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs een test uitgevoerd om te zien hoe goed banken kunnen omgaan met een cyberaanval en hoe snel ze daarvan kunnen herstellen. Deze test kijkt niet alleen naar hoe banken aanvallen kunnen voorkomen, maar vooral naar hun reactie en herstel na een aanval.

Het scenario van de stresstest veronderstelde een succesvolle cyberaanval die de dagelijkse bedrijfsvoering van banken verstoorde. Banken moesten hun noodprocedures activeren, herstelplannen uitvoeren en de normale bedrijfsvoering herstellen. De ECB beoordeelde vervolgens de mate waarin banken in staat waren om met een dergelijke situatie om te gaan​.

Waarom is deze stresstest belangrijk?

Deze stresstest is cruciaal omdat cyberaanvallen een groeiende bedreiging vormen voor de financiële sector. Door banken te testen op hun vermogen om te herstellen van cyberaanvallen, kan de ECB zwakke punten in hun cyberweerbaarheid identificeren en verbeteren. Dit draagt bij aan de algehele stabiliteit van het financiële systeem in de eurozone. Daarnaast biedt de test waardevolle inzichten die zullen worden gebruikt in de bredere toezichtsbeoordeling in 2024, wat kan leiden tot verbeterde regelgeving en praktijkvoorbeelden binnen de sector​.

Resultaten van de stresstest

De resultaten van de 2024 cyberweerbaarheid stresstest toonden aan dat, hoewel sommige banken goed voorbereid waren, er aanzienlijke variatie was in de capaciteit van banken om effectief te reageren en te herstellen van cyberaanvallen. De test benadrukt de noodzaak voor banken om hun continuïteits- en herstelplannen te versterken, en om hun afhankelijkheid van externe IT-dienstverleners beter te beheren. De bevindingen zullen de basis vormen voor de toekomstige reguleringsagenda van de ECB voor cyberweerbaarheid.

Koppeling met NIS2

De resultaten van de ECB-stresstest hebben ook verband met de NIS2 richtlijn (Network and Information Systems Directive 2), die erop gericht is de cybersecurity in de EU te verbeteren. De NIS2 richtlijn en de recente cyberweerbaarheid stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben beide tot doel de cyberveiligheid van banken en andere kritieke infrastructuren in de EU te verbeteren.  De ECB’s cyberweerbaarheid stresstest van 2024 beoordeelde specifiek hoe banken reageren op en herstellen van cyberaanvallen. Dit sluit aan bij de NIS2 richtlijn, die organisaties verplicht om robuuste herstel- en continuïteitsplannen te hebben. Beide initiatieven benadrukken het belang van een snelle reactie op incidenten en de noodzaak om goed voorbereid te zijn op verstoringen​.

Impact op de beveiliging van de keten

De NIS2 richtlijn legt aanzienlijke nadruk op de beveiliging van de toeleveringsketen. Organisaties moeten nu de cyberveiligheidspraktijken van hun leveranciers en dienstverleners beoordelen om risico’s in de keten te mitigeren. Dit omvat zowel directe als indirecte leveranciers, wat betekent dat zelfs entiteiten die niet direct onder NIS2 vallen, toch onderworpen worden aan due diligence door NIS2 gereguleerde organisaties​.

Deze aanpak zorgt ervoor dat de gehele toeleveringsketen wordt versterkt, wat de algehele weerbaarheid van de betrokken sectoren verhoogt. Door het uitvoeren van gecoördineerde risicobeoordelingen kunnen zwakke punten in de keten worden geïdentificeerd en aangepakt, waardoor de kans op succesvolle cyberaanvallen aanzienlijk wordt verkleind.

De NIS2 wetgeving, die binnenkort van kracht wordt, zal banken dus verplichten om strengere maatregelen te nemen voor ICT-risicobeheer en rapportage van grote cyberincidenten. Deze wetgeving sluit nauw aan bij de bevindingen van de ECB-stresstest, die ook benadrukt dat banken beter moeten worden in het beheer van cyberrisico’s en het herstellen van incidenten​.

Lees alles over NIS2.

Cybersecurity in de bouwwereld: ‘IT-processen op orde hebben, bespaart op de lange termijn geld’
Wat hebben schoonmakers en afpersing met bitcoins met elkaar te maken? Bekijk aflevering 4 van de “Digitaal Veilig Ondernemen”
Folkwin Poelman van Nexis: ‘Wij zorgen voor een one-stop-shop voor cybersecurity-innovatie’
Techone en Samen Digitaal Veilig werken samen aan de implementatie van NIS2
NIS2 ingangsdatum: 1 juli 2025!?