Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

DTC maakt subsidie cybersecuritysteun voor micro- en kleine ondernemingen bekend

DTC subsidie cybersecuritysteun

Vanaf heden (2 september 2024) kunnen micro- en kleine ondernemingen opnieuw een beroep doen op de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’. Deze regeling is in het leven geroepen om de kosten van essentiële cyberweerbaarheidsmaatregelen te ondersteunen voor kleine ondernemingen.

Het Digital Trust Center (DTC) heeft dit jaar een totaalbedrag van €1.000.000 beschikbaar gesteld, met als doel de financiële drempel voor micro- en kleine ondernemingen te verlagen. Vooral kleine bedrijven hebben vaak moeite om de basismaatregelen te financieren die hen beter beschermen tegen cyberaanvallen.

De cyberweerbaarheidskloof

Uit diverse onderzoeken, zoals de Cybersecuritymonitor van het CBS en adviezen van de Cyber Security Raad, blijkt dat veel kleine bedrijven nog achterblijven op het gebied van cyberweerbaarheid. Dit resulteert in een zogenoemde ‘cyberweerbaarheidskloof’, waar de bedreigingen sneller toenemen dan de maatregelen die genomen worden. Een analyse van de CyberVeilig Check voor zzp’ers en mkb toont aan dat slechts een beperkt aantal bedrijven basismaatregelen heeft doorgevoerd. De meest voorkomende maatregelen zijn antivirussoftware (76%), back-ups (74%) en herkenning van phising (68%).

Verschillen per sector

De mate waarin cybersecuritymaatregelen worden genomen, verschilt per sector. Uit de antwoorden van bijna 10.000 ondernemers die de cyberscan hebben ingevuld, blijkt dat sommige sectoren beter voorbereid zijn dan anderen. Dit benadrukt het belang van gerichte voorlichting en maatwerk in cybersecurityondersteuning.

Praktische stimulans voor kleine bedrijven

Het DTC stimuleert ondernemers met voorlichting, zelfscans en ervaringsverhalen van andere ondernemers. Toch blijkt dit niet altijd voldoende om actie te ondernemen. Een evaluatie van de pilot ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ in 2023 liet zien dat een financiële stimulans ervoor zorgt dat kleine bedrijven daadwerkelijk aan de slag gaan met hun cyberweerbaarheid. Dit jaar is er daarom een groter budget beschikbaar om nog meer ondernemers over de streep te trekken.

De subsidie is beschikbaar voor zelfstandige ondernemers en mkb-bedrijven met maximaal 50 medewerkers en een jaaromzet van maximaal €10 miljoen.

De subsidie dekt 50% van de kosten voor aanschaf of implementatie van cyberweerbaarheidsmaatregelen, met een maximum van €1250 per aanvrager. De subsidiemaatregelen omvatten onder andere veilige netwerktoegang, wachtwoordmanagers, tweefactorauthenticatie (2FA), patch-management, antivirussoftware, back-ups en cyber awareness trainingen.

Aanvraag in drie stappen

Het aanvragen van de subsidie verloopt in drie eenvoudige stappen. Allereerst dienen bedrijven met de CyberVeilig Check te achterhalen waar hun cyberveiligheid nog tekortschiet. Vervolgens kunnen zij de benodigde producten of diensten aanschaffen. Ten slotte wordt de subsidie aangevraagd via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) door de actielijst en de factuur te uploaden.

Meer informatie vind je hier

Cybersecurity in de bouwwereld: ‘IT-processen op orde hebben, bespaart op de lange termijn geld’
Wat hebben schoonmakers en afpersing met bitcoins met elkaar te maken? Bekijk aflevering 4 van de “Digitaal Veilig Ondernemen”
Folkwin Poelman van Nexis: ‘Wij zorgen voor een one-stop-shop voor cybersecurity-innovatie’
Techone en Samen Digitaal Veilig werken samen aan de implementatie van NIS2
NIS2 ingangsdatum: 1 juli 2025!?