Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

‘De NIS2 helpt de transport- en logistieksector cyberweerbaar te maken’. Bekijk aflevering 5 van “Digitaal Veilig Ondernemen”

Cyberweerbaarheid transport- en logistieksector

In de videoserie Digitaal Veilig Ondernemen onderzoeken we de digitale veiligheid van mkb-bedrijven. Cybersecurityredacteur Jan Meijroos bezoekt ondernemers en branchevertegenwoordigers door heel Nederland en kijkt hoe zij omgaan met de uitdagingen van digitale werken en informatiebeveiliging. Deze keer reist hij naar Schiedam voor een bezoek aan logistiek dienstverlener Snelweg Logistics. En natuurlijk prikt hij met alle liefde een van de elektrische vrachtwagens in de oplader.

In aflevering 5 gaan we in gesprek met Gilles van Dobben, algemeen directeur van Snelweg Logistics. Hij rijdt met 30 vrachtwagens door het land, maakt houten kisten voor transport over land, zee en lucht én heeft pakhuisruimte ter beschikking voor opslag. Zonder IT-systemen zou hij simpelweg zijn werk niet kunnen doen en niet kunnen traceren waar vracht zich bevindt. Cyberveilig werken is cruciaal in deze. Elisabeth Post is voorzitter van branchevereniging Transport en Logistiek Nederland. Zij benoemt de urgentie van bedrijven om zich te wapenen tegen zaken als ransomware en CEO-fraude. Ze vertelt onder andere openhartig over een grote transportondernemer wiens computersystemen door criminelen gegijzeld werd. Het bedrijf lag daardoor dagen plat. Bekijk de video voor de complete interviews.

Kijk hier de 4 vorige afleveringen van Digitaal Veilig Ondernemen!

  1. Wat de schoonmaakbranche en afpersing met bitcoins met elkaar te maken hebben? Dat zie je in aflevering 4.
  2. In aflevering (3) namen we een kijkje bij woningcorporatie Vidomes. In 2023 werden 8 (!) branchecollega’s gehackt!
  3. In aflevering 2 bezochten we drukkerij SNEP uit Eindhoven. Die aflevering vind je hier terug.
  4. In de eerste aflevering bezochten we Van Dijk Hoogland BV; een familiebedrijf dat zich bezighoudt met grondverzet, cultuurtechniek en loonwerk.

Ervaringen delen & adviezen geven

Met “Digitaal Veilig Ondernemen” willen we niet alleen inzicht bieden in de praktijken van verschillende sectoren, maar ook concrete tips en adviezen geven aan ondernemers en IT-professionals. Door de ervaringen en expertise van anderen te delen, hopen we bij te dragen aan een veiliger digitaal landschap voor alle mkb-bedrijven.

NIS2 gaat vandaag van start in Europa – België en Kroatië lopen voorop
‘Denk niet vanuit een compliance-gedreven maar vanuit een weerbaarheid-gedreven benadering’
NIS2 registratie: versterk je cyberveiligheid
NIS2 Quality Mark nu beschikbaar voor heel Europa
Lennart Pikaart: ‘Continu inzicht in je eigen securitypositie én je ketenpartners is essentieel’