Tot het einde van dit jaar kunnen ondernemers profiteren van de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’, die mkb’ers en zzp’ers 50% vergoeding biedt voor essentiële basismaatregelen ter verbetering van de cyberhygiëne. Dit omvat investeringen in wachtwoordmanagers, het maken en testen van back-ups en het volgen van cyberweerbaarheidstrainingen.
Deze proactieve stappen zijn cruciaal in het licht van de aankomende NIS2-richtlijn, die gericht is op het versterken van de digitale en economische weerbaarheid binnen de EU. De NIS2-richtlijn verplicht organisaties om passende maatregelen te nemen voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen, waaronder basis cyberhygiëne en trainingen op het gebied van cyberbeveiliging.
Door nu te investeren in cyberweerbaarheid met behulp van de subsidieregeling, bereiden ondernemers zich voor op de toekomstige verplichtingen onder de NIS2-richtlijn en versterken zij hun digitale weerbaarheid.
Investeren in nieuwe hardware en trainingen
Het Digital Trust Center heeft twee ondernemers geïnterviewd die al gebruik hebben gemaakt van de subsidieregeling voor cyberweerbaarheid. Freelancer Suyi Guo, gespecialiseerd in informatiebeveiliging, gebruikte de subsidie om te investeren in nieuwe hardware, waaronder opslag voor back-ups en een fysieke token voor twee-factor-authenticatie (2FA). Hij benadrukt het belang van voorbereid zijn op cyberincidenten en moedigt zelfstandige ondernemers aan om gebruik te maken van de regeling. Tegelijkertijd wijst hij op het gebrek aan bewustzijn bij veel ondernemers en pleit hij voor meer trainingen om dit te verbeteren.
Jacqueline Rijkers, directeur van Apollo Verhuizingen, gebruikte de subsidie om cyberbewustwordingstrainingen te volgen en een wachtwoordenkluis aan te schaffen. Ze noemt de trainingen een “eye opener” en benadrukt hoe cruciaal het is om als ondernemer voorbereid te zijn op cyberdreigingen. Over de eenvoudige aanvraagprocedure is ze positief, maar ze vindt het jammer dat niet meer ondernemers hiervan profiteren, zeker omdat bedrijfsautomatisering vaak een grote kostenpost is.
Beide ondernemers prijzen de regeling, maar zien meer bewustwording en actie nodig bij het mkb.
Subsidie geldt nog tot eind 2024
Ben je ondernemer en wil je je digitale weerbaarheid versterken? Met de subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak kun je tot het einde van het jaar subsidie aanvragen. Deze regeling is speciaal bedoeld voor kleine bedrijven met maximaal 50 medewerkers en een jaaromzet tot 10 miljoen euro. Ook zzp’ers kunnen gebruik maken van deze kans om belangrijke investeringen in cyberveiligheid deels te laten vergoeden!