Op 2 december zijn de wetsvoorstellen voor de Cyberbeveiligingswet (Cbw) en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke) na consultatie aangepast en ter advies voorgelegd aan de Raad van State. Deze wetten implementeren de Europese NIS2- en CER-richtlijnen in de Nederlandse wetgeving, met als doel de digitale en fysieke weerbaarheid van organisaties te versterken.
De Cyberbeveiligingswet (in Europa NIS2) komt steeds dichterbij en begint vorm te krijgen. De overheid heeft de feedback van bedrijven en experts verzameld en op basis daarvan de voorstellen voor de wet en de uitleg daarbij aangepast. Samen met de Cyberbeveiligingswet is ook de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke) naar de Raad van State gestuurd. Deze wet zet Europese afspraken (de Critical Entities Resilience Directive, CER) om naar Nederlandse regels. De Wwke volgt dezelfde planning en stappen als de Cyberbeveiligingswet.
De aangepaste wetsvoorstellen zijn te vinden op de wetgevingskalender van de overheid. De regering streeft ernaar deze in het eerste kwartaal van 2025 aan de Tweede Kamer voor te leggen, met als doel een inwerkingtreding in het derde kwartaal van 2025.
Voor meer details over de Cyberbeveiligingswet en de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten kun je terecht op de website van de NCTV.
Wat verandert er?
Met de nieuwe Cyberbeveiligingswet worden de regels strenger en specifieker van voorheen. Dit raakt bedrijven in sectoren die essentieel zijn voor de samenleving, zoals:
- Energie, transport en gezondheidszorg.
- IT en digitale diensten.
- Andere sectoren die belangrijk zijn voor de samenleving
Ook als jouw bedrijf niet direct onder de wet valt, kan de ketenzorgplicht van een grotere klant of partner betekenen dat je alsnog aan deze eisen moet voldoen. Het is daarom slim om nu al te onderzoeken of je digitaal veilig werkt. Wil je weten of jouw bedrijf onder de wet valt of wat je moet doen? Lees dan dit handige artikel.
Waarom nú actie ondernemen?
De risico’s zijn nú al groot. Cyberdreigingen wachten niet tot 2025, en het kost tijd om je beveiliging op orde te brengen. Met de juiste voorbereidingen bescherm je niet alleen je bedrijf, maar laat je ook aan klanten en partners zien dat je veiligheid serieus neemt. Dit geeft je een concurrentievoordeel en versterkt je positie in de markt.