In Nederland hebben criminele groepen vorig jaar 147 succesvolle ransomware-aanvallen uitgevoerd op grote bedrijven en organisaties, waarbij in 18% van de gevallen losgeld werd betaald. Deze informatie komt uit de recente samenwerking tussen politie, beveiligingsbedrijven, het Openbaar Ministerie, het Nationaal Cyber Security Centrum en Cyberveilig Nederland binnen het project Melissa.
De gedeelde cijfers betreffen meldingen van bedrijven met meer dan 100 werknemers. Hoewel deze cijfers inzicht geven, liggen de werkelijke aantallen waarschijnlijk hoger liggen omdat niet alle bedrijven incidenten melden, vaak uit angst voor reputatieschade. Ook kleinere (mkb)-bedrijven worden steeds vaker slachtoffer van cybercriminaliteit.
Een adequaat herstelplan
De bereidheid tot het betalen van losgeld lijkt af te nemen, een trend die verschilt van eerdere aannames waar men uitging van een losgeldbetaling in 85% van de gevallen. Deskundigen zien dit als een positieve ontwikkeling, waarbij meer bedrijven nu over een adequaat herstelplan beschikken.
Het gevecht tegen ransomware blijft echter complex. Ondanks succesvolle internationale politieoperaties, zoals die tegen de Lockbit-bende, blijft het een uitdaging door de grootte van deze criminele organisaties en het vermogen om onder nieuwe namen te herrijzen. Lockbit verrees een week na de arrestatie bijvoorbeeld alweer.
(Bron: AG Connect)