Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

10 Miljard wachtwoorden gelekt

10 miljard wachtwoorden gelekt

Hackers hebben bijna 10 miljard plaintext-wachtwoorden gelekt op het hackersforum BreachForums. De enorme omvang van het bestand vergemakkelijkt het misbruik van veelgebruikte wachtwoorden door kwaadwillenden. Daarvan zijn er 8.5 miljard oud en 1,6 miljard nieuw.

Tijd om even je belangrijkste wachtwoorden aan te passen en gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites!

Vorige week ontdekte Cybernews de dump van bijna 10 miljard wachtwoorden op BreachForums. Die eerdere dataset bevatte 8,4 miljard gelekte wachtwoorden in plaintext en was op zijn beurt een uitbreiding van een dataset uit 2009 met enkele tientallen miljoenen gelekte wachtwoorden.

Experts vermoeden dat de meest recente dump een combinatie is van het oude grote databestand en nieuwe gegevens. De informatie zou afkomstig zijn uit 4.000 databases wereldwijd. Deze data kan worden gebruikt voor aanvallen op systemen die onvoldoende zijn beschermd tegen brute force-aanvallen. Dit omvat zowel online als offline diensten, evenals met het internet verbonden camera’s en OT-systemen. Het risico wordt groter als de gelekte wachtwoorden samen met andere hackgegevens of -methoden worden gebruikt.

Gebruikers die dezelfde wachtwoorden voor meerdere diensten gebruiken, lopen extra gevaar. Experts adviseren om alle wachtwoorden volledig te veranderen en dubbel gebruik te vermijden. Het inschakelen van two-factorauthenticatie en het gebruik van password managers voor het opslaan en genereren van wachtwoorden zijn cruciaal om systemen en omgevingen te beschermen tegen mogelijke inbreuken.

Maak een gratis account op deze website en bekijk de video’s over wachtwoorden. https://www.samendigitaalveilig.nl/deelnemen-startpakket/

NIS2 gaat vandaag van start in Europa – België en Kroatië lopen voorop
‘Denk niet vanuit een compliance-gedreven maar vanuit een weerbaarheid-gedreven benadering’
NIS2 registratie: versterk je cyberveiligheid
NIS2 Quality Mark nu beschikbaar voor heel Europa
Lennart Pikaart: ‘Continu inzicht in je eigen securitypositie én je ketenpartners is essentieel’